Jak správně kořenit jídlo?
Správné kořenění jídla může být někdy docela věda. Pokud se vám zdá, že ať kořeníte, jak kořeníte, vše jídlo není nikdy dokonale dochucené, možná prostě nekořeníte tím správným způsobem. Důvodů, proč se vám nedaří správně dochutit jídlo, může být hned několik. Pojďme se podívat na pár tipů, jak byste správně měli kořenit vaše jídlo.
Nepoužíváte dostatek soli
Sůl je klíčem k přípravě lahodného pokrmu. Bez soli se v kuchyni neobejdete. Ne všechny soli jsou ale stejné. Na maso se hodí skvěle například hrubozrnná sůl, která dodá masu ještě více chuti. Stejně tak do salátů, protože pokud zrníčko soli rozkřoupnete, dostane se vám exploze chuti. Pokud se vám jídlo zdá nevýrazné, přidávejte po troškách sůl, dokud se vám to nebude zdát ono.
Používáte nekvalitní koření
Rozdíl v kvalitě koření je obrovský. A možná vám jídlo nechutná proto, protože používáte nekvalitní druhy koření. Ve směsích koření by nemělo být příliš mnoho soli, naopak, měli by tam chutěmi vyniknout klíčové ingredience. Také si pohlídejte, aby v koření nebyl glutaman. K tomu můžeme doporučit koření bez glutamanu Darka-shop.cz.
Používáte namletý pepř
Pepř a sůl jsou základem každého vaření a jejího dochucení. Ovšem co takový mletý pepř? Pokud jste někdy ochutnali mletý pepř, který se již prodává namletý, a pepř, který je čerstvě namletý, určitě víte, jak velký rozdíl to je. Celý pepř se prodává někdy v balení již s mlýnkem, takže nemusíte si k tomu pořizovat nic speciálního. Rozhodně z něj dostanete ale lepší chuť, než z již namletého pepře.
Nepoužíváte kyselý element
Sůl a pepř jsou důležité, ale nejsou to jediné, co byste měli v kuchyni používat. Drtivé většině jídla prospěje nějaký ten kyselý element, který chuť pokrmu vylepší a pozvedne ho. Například taková šťáva z citrónů nebo limety. Hodí se do salátů, na maso, těstoviny, brambory, zkrátka všechno.